Ben jij een werkgever die moeite heeft om vacatures te vervullen? Je bent niet de enige. Zes op de tien werkgevers hebben last van arbeidsmarktkrapte. Ondanks dat de spanning op de arbeidsmarkt iets afnam, zijn er nog steeds meer vacatures dan werklozen. Volgens het UWV waren er in januari 119 vacatures op 100 werklozen. Dit betekent dat we nog steeds te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt.
Arbeidsmarktkrapte kan zich op verschillende manieren uiten voor werkgevers. Het aantrekken van nieuw personeel kan bijvoorbeeld moeilijk zijn. Uit een enquête van het UWV bleek dat meer dan de helft van de vacatures (53%) volgens werkgevers moeilijk vervulbaar is. Daarnaast kan het behouden van personeel lastiger zijn, omdat werknemers meer mogelijkheden hebben om over te stappen naar een andere werkgever. Tot slot kunnen personeelstekorten leiden tot een hogere werkdruk bij het personeel wat je al hebt.
Meeste last van krapte in onderwijs, zorg en bouw
Werkgevers in deze sectoren ervaren vaak in (zeer) hoge mate last van de arbeidsmarktkrapte. In het onderwijs kampt men met een groot lerarentekort door vergrijzing, onvoldoende instroom vanuit opleidingen en uitval van leraren. Door corona is in de zorg het aantal ontstane vacatures sterk gestegen, met name in de GGZ. Ook in de bouw is er een grote vraag naar personeel en zijn vacatures vaak moeilijk vervulbaar. Daarentegen ervaren werkgevers in de financiële sector, groothandel, detailhandel en ‘overige dienstverlening’ (zoals kappers en schoonheidsspecialisten) en cultuur, sport en recreatie minder vaak last van arbeidsmarktkrapte. Meer dan 45% van de werkgevers in deze sectoren heeft hier (bijna) geen last van.
WSP Rivierenland biedt oplossing voor personeelstekort
De huidige arbeidsmarkt vraagt om slimme personeelsoplossingen. WSP Rivierenland denkt graag mee, geeft advies op maat en heeft kennis van de regelingen en subsidies.
Een oplossing voor het personeelstekort kan gevonden worden in het benutten van onbenut arbeidspotentieel. In Rivierenland zijn er honderden mensen die graag aan de slag willen, maar voor wie werken niet vanzelfsprekend is. Deze mensen hebben talenten die waardevol kunnen zijn voor jouw bedrijf als je ze de kans geeft en de juiste support biedt. Het kan betekenen dat je anders moet denken, zoals openstaan voor het aanpassen van een werkplek of functiecreatie. Ook persoonsgericht werven en investeren in opleiden kunnen helpen om meer mensen binnen bereik te krijgen. WSP adviseert je ook over de mogelijkheden van inclusieve technologie. Waarmee we moeilijker werk makkelijker maken, zodat meer mensen geschikt zijn om bepaald werk te doen.
WSP Rivierenland biedt oplossingen voor personeelstekorten door mee te denken en advies op maat te geven
In de praktijk bewezen
In Rivierenland zijn al veel bedrijven aan nieuwe medewerkers geholpen. De voorbeelden van werkgevers in Rivierenland maken onze werkwijzen en de mogelijkheden het beste duidelijk. Laat je als werkgever inspireren.
Gert is een top schovelchauffeur bij Zagron dankzij een lift
Gert is nog jong en een hele goede shovelchauffeur. Hij is zeer gemotiveerd om te werken en te leren. Gert heeft ook sinds zijn geboorte een spierziekte waardoor hij moeizaam in een shovel klimt. Werkgever Zagron zag het potentieel van Gert en nam hem aan, Werkzaak loste het beklimmen van de shovel op met een technisch hulpmiddel, een shovellift. Zagron is nu erg blij met Gert. Ad van Zagron: “Gert is een vakman op de machine en met onze klanten. Hij heeft een goede kijk op het werk en iedereen vindt hem leuk. Het is belangrijk om mensen met talenten zoals Gert een kans te geven, want iedereen verdient een plekje. En wie goed doet, goed ontmoet!’’ En Gert ziet het zo: “Ik zie mezelf hier nog lang werken. Ik heb het enorm naar mijn zin en ik word goed begeleid. In de toekomst wil ik graag een keer kijken of ik ook op de kraan kan werken.”
Statushouders succesvol in de bouw en techniek
Een goede vakman in de techniek kan ook een statushouders zijn die in zijn eigen land al het vak beoefende en in Nederland als zij-instromer de techniekopleiding bij Bouwmensen Rivierengebied volgt. Daar leren zij de specifieke Nederlandse werkwijze in de bouw en techniek beroepen en verbeteren hun Nederlandse vaktaal.
Harrie van Bouwmensen: “De vakvaardigheid blijkt al behoorlijk hoog. We passen ons groepsaanbod daarop aan en bieden ook meer individuele trajecten. De mensen die snel uitstromen bieden we terugkomdagen aan. Die gebruiken we dan om specifieke wensen van werkgevers of de medewerkers zelf in het lesaanbod aan te bieden. Verder ben ik echt aangenaam verrast door de motivatie, inzet en vakvaardigheid. De mensen hebben een paar jaar noodgedwongen stilgezeten en zijn echt blij dat ze weer hun handen uit de mouwen kunnen steken, hun eigen geld kunnen verdienen en iets terug kunnen doen. Bovendien hebben we veel lol met elkaar.”
Werkgevers moeten soms wennen aan het aannemen van een statushouder. Bijvoorbeeld omdat ze een taalprobleem verwachten. Werkgevers die de stap zetten zijn achteraf altijd tevreden over de nieuwe medewerker. Het gaat om tegelzetters, stukadoors, timmermannen, metselaars en installateurs. In deze groep zit mogelijk ook voor jouw bedrijf een potentiele nieuwe collega. Ook ondersteunen wij in de ontwikkeling van de (vaktaal)vaardigheid en kunnen we vertaalapparaten inzetten.
Leergierige aanpakker van 60 plus bij Mainfreight
Hans was na een administratieve baan van 36 jaar, 6 jaar werkloos. Bij de co-packafdeling van Mainfreight gooide hij het over een totaal andere boeg. Aangemoedigd door zijn werkcoach bij Werkzaak behaalde hij zijn heftruck- en reachtruckcertificaat en solliciteerde op 62-jarige leeftijd bij Mainfreight in Zaltbommel. Mainfreight gunt iedere organisatie een medewerker als Hans: “Hans is loyaal en betrokken. Hij is er altijd, pakt het snel op, is proactief én durft vragen te stellen.” Als het aan Hans ligt blijft hij hier tot zijn pensioen. Als het aan de werkgever ligt ook nog daarna.
Het is tijd om anders te denken en te investeren in talenten die klaar staan om aan de slag te gaan
Probeer het uit
WSP Rivierenland biedt oplossingen voor personeelstekorten door mee te denken en advies op maat te geven. Ze hebben expertise op het gebied van inclusief werkgeverschap en sociaal ondernemen. Ze kennen de financiële regelingen en kunnen deze regelen voor werkgevers. Daarnaast bieden ze begeleiding aan medewerkers om werkgevers te ontzorgen of kunnen ze meedenken vanuit de mogelijkheden van technologie. Zodat moeilijker werk, makkelijker gemaakt kan worden en hierdoor meer mensen geschikt te maken voor jouw werk.
Rivierenland heeft nog onbenut talent thuis zitten. Probeer deze mogelijkheid eens als oplossing voor je personeelstekort. Je kunt ook proefplaatsingen overwegen om het eens te ervaren. Neem contact op met een van onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek.
Met slimme personeelsoplossingen kunnen we het onbenut arbeidspotentieel benutten en het personeelstekort oplossen. Het is tijd om anders te denken en te investeren in talenten die klaar staan om aan de slag te gaan.
Bron: Hét Ondernemersbelang.