De waarde van werk

Het hebben van betaald werk heeft een belangrijke waarde voor mensen. Het biedt sociale contacten en ondersteuning, maakt betekenisvolle activiteiten mogelijk, biedt tijdstructuur en draagt bij aan de persoonlijke identiteit en sociale status. Onderzoek wijst bovendien uit dat het starten met betaald werk verbeteringen oplevert in de mentale en fysieke gezondheid, gevoel van eigenwaarde en geluk. Toch blijkt het vinden en behouden van passend werk niet voor iedereen vanzelfsprekend.

In 2026 moeten er 125.000 nieuwe banen zijn voor mensen met een arbeidsbeperking, waarvan 100.000 bij werkgevers. Dit is onderdeel van de ‘banenafspraak’ tussen het kabinet en sociale partners, waarbij werkgevers jaarlijks een vast aantal van deze banen realiseren. Desondanks ervaren mensen met extra ondersteuningsbehoeften nog altijd hindernissen bij het vinden en behouden van werk. Dit resulteert in een situatie waarin veel mensen met een arbeidsbeperking aan de zijlijn blijven staan, wat betreurenswaardig is, gezien het verlies aan potentieel talent dat hiermee gepaard gaat.

 

Waarom voeren we dit onderzoek uit?

Hoewel bedrijven kampen met een voortdurend tekort aan personeel, lijkt voor velen van hen de drempel naar inclusiever ondernemerschap nog te hoog. Wij streven ernaar beter te begrijpen waarom dit zo is, door inzicht te krijgen in de factoren en mechanismen die een rol spelen bij het aanwerven en behouden van personeel met een arbeidsbeperking. Door met jullie in gesprek te gaan, kunnen we bovendien de wensen en behoeften van werkgevers ten aanzien van het aanwerven en behouden van personeel met een arbeidsbeperking in kaart brengen.

Wat houdt meedoen aan dit onderzoek in?

Met alle deelnemers aan het onderzoek wordt een interview afgenomen. Naar uw voorkeur kan dit online of op locatie plaatsvinden. Tijdens het interview wordt gevraagd naar uw ervaringen met, en kijk op, het in dienst nemen en houden van mensen met een arbeidsbeperking. Het betreft een eenmalig interview dat naar verwachting ongeveer een uur zal duren. De onderzoekers van het Erasmus MC behandelen uw gegevens strikt vertrouwelijk volgens de regels van de wet (Algemene Verordening Gegevensbescherming; AVG).

 

Wat levert meedoen aan dit onderzoek u op?

Door deel te nemen aan dit onderzoek vergroot u niet alleen uw begrip van inclusief ondernemerschap, maar krijgt u ook toegang tot een waardevol netwerk van gelijkgestemde werkgevers en experts. Dit netwerk biedt een platform voor het delen van ervaringen en expertise op het gebied van inclusief ondernemen. Daarnaast zullen regelmatige bijeenkomsten worden georganiseerd waarin dieper wordt ingegaan op inclusieve arbeidspraktijken en waarin de resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd. Uw deelname aan het netwerk en deze bijeenkomsten is geheel vrijblijvend, waardoor u flexibiliteit behoudt in uw betrokkenheid.

 

Heeft u vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met het onderzoeksteam van het Erasmus MC. Dit kan door een mail te sturen naar: inclusiefondernemen@erasmusmc.nl.
Voordat u wordt gevraagd om deel te nemen, ontvangt u tevens een uitgebreide informatiebrief ter informatie.

Neem contact op

U kunt WerkgeversServicePunt Rivierenland eenvoudig bereiken via verschillende kanalen. Bezoek ons contactpagina voor meer informatie.

WSP Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Interessante artikelen over de arbeidsmarkt, tips om personeel te werven en verhalen uit de praktijk.

Volg ons op social media

Deel dit verhaal in je netwerk!